Anticrisiswapen van Spaans dorp: Utopia

(De Redactie | Tante Tuut) Onlangs was op de Belgische tv een documentaire te zien hoe een klein Andalusisch dorpje (Marinaleda) de strijd tegen de werkloosheid opnam. Nu blijkt dat dat dorpje maar op slechts een zestigtal km van Antequera gelegen is, dus dachten we hier moeten we toch eens naartoe gaan en dat hebben we gedaan.

De burgemeester van Marinaleda is al meer dan 30 jaar dezelfde man en één van zijn grote voorbeelden is Ché Guevara en dat steekt hij niet onder stoelen of banken. In zijn kantoor hangt een foto van Ernesto Ché Guevara i.p.v. de koning want hij vindt dat Ché meer gedaan heeft voor het volk dan gelijk welke koning.

Het dorpje telt zo’n 3000 inwoners en samen beheren ze 1200 hectaren grond die ze bewerken. Door de verschillende coöperatieven die het dorp gesticht heeft, heeft bijna iedereen werk vandaag in Marinaleda (Spanje). Banken en immobiliën kantoren zijn er niet welkom.

Een derde van de bevolking woont in zelfbouwhuizen, hiervoor krijgen ze de grond en een architect ter beschikking van de gemeente, een paar bouwinstructeurs die richtlijnen geven en kijken of alles goed verloopt. Wanneer het huis af is moeten de bewoners er slechts 15 euro huur per maand voor betalen. Dit is slechts één van de vele voorbeelden die men heeft kunnen verwezenlijken.

Marinaleda is een mooi, vredig dorpje waar de dorpelingen rechtstreeks deelnemen aan de democratie door de buurtvergaderingen bij te wonen en mee te beslissen welke werken er in hun buurt moeten uitgevoerd worden en welke werken er in het dorp voorrang moeten krijgen. Daarna wordt alles besproken en gestemd in een volksvergadering.

Het dorp heeft een grote revolutionaire strijd gestreden maar door hun doorzettingsvermogen en het blijven geloven in hun ideaal kunnen ze nu de vruchten plukken van hun werk. “En de utopie houdt op op het moment dat we er zelf niet meer in geloven.” Aldus sprak burgervader Juan Sanchez Gorillo van Marinaleda. Wie Spaans spreekt kan hier de geschiedenis lezen van dit revolutionaire dorpje Marinaleda.

Bron: www.deredactie.be en tantetuut.blogspot.com

Related Articles

Responses