De dorpstuin: lokale oplossing voor wereldwijde problemen

(Earth Matters | Johan Herder) Een schep, een kruiwagen en een behoorlijke dosis enthousiasme was alles wat de initiatiefnemers Anna en Eliza Janse nodig hadden om dit idee tot bloei te laten komen. Geïnspireerd door hun zoon die eerder in een zelfvoorzienende gemeenschap in Macedonië leefde, hebben zij eerst rondom hun woning in Hurdegaryp ‘een eetbare tuin’ aangelegd. Verbaasd over de hoeveelheid aan voedsel die er op dit kleine stukje land groeide, trokken ze de stoute schoenen aan en zijn ze de boer op gegaan. Op zoek naar een groter stuk land om zo nog meer monden te kunnen voeden.

Het idee; een dorpstuin waar we voedsel verbouwen voor de lokale markt. Biologisch, vers, eerlijk en goedkoop. Daarnaast een ontmoetingsplek creëren waar jong en oud workshops bijwonen, tuinieren, wandelen en genieten van de natuur. Vanuit de gemeente Tytsjerksteradiel en Hurdegaryp werd er enthousiast gereageerd. De eerste vrijwilligers dienden zich direct aan en werden de eerste donaties aan materialen en een stuk land een feit! Er werd hen een hectare land toegewezen die ze voor de eerste twee jaren gratis mochten pachten. Dolenthousiast ging gelijk de schep in de grond en werden de eerste gewassen gezaaid.

Nu 3 jaar later, zonder dat er ooit een cent uit eigen zak is geïnvesteerd, is dit het resultaat: een ANBI stichting met ruim 60 donateurs waarmee alle kosten gedekt worden en een toenemende productie van biologische groente, fruit en kruiden.

Met dit burgerinitiatief hopen deze enthousiaste Noorderlingen meer mensen bewust te maken dat biologisch en lokaal geteeld voedsel niet duur hoeft te zijn, beter is voor het milieu en wereldwijde problemen zoals voedseltekorten, ondervoeding en uitputting van landbouwgrond simpel opgelost kunnen worden. Op de tuin worden workshops aangeboden waar mensen kunnen leren over bijvoorbeeld: permacultuur, compost maken, eetbare planten in de omgeving, medicinale kruiden en het houden van bijen. Ook worden er educatieve projecten ontwikkeld voor basisscholen en MBO-groen opleidingen om de biologielessen te verrijken en te leren in de praktijk.

Namens Earth Matters ben ik met een camera op bezoek gegaan in Hurdegaryp om verslag te doen van de dorpstuin.

Bekijk hier de video:  

Stichting dorpstuin Hurdegaryp
Jintewarren, Hurdegaryp
Facebook
dorpstuin.nl

Bron: Earth Matters  

Related Articles

Responses