De grote kweekvlees deceptie

Gewone rundvleesproductie is 4 tot 25 keer milieuvriendelijker dan laboratoriumvlees, tot die conclusie kwamen onderzoekers van de universiteit van Californië. Kweekvlees, dat wordt gekweekt vanuit dierlijke stamcellen, wordt in veel landen gepromoot, omdat het dier- en milieuvriendelijker zou zijn dan het houden van runderen. Het productieproces van kweek- of labvlees kost veel meer energie en grondstoffen, ontdekten de Californische onderzoekers. Dit komt doordat het een zuiveringsproces moet ondergaan dat de kweek ontdoet van de stof endotoxine. Onderzoekers van de universiteit van Oxford kwamen eerder al tot dezelfde conclusie.

Het Amerikaanse Center for Food Safety (CFS) maakt zich zorgen over de veiligheid van het nieuwe voedsel. De gebruikte ‘groeifactoren’ kunnen namelijk kankervorming of celmutatie in labvlees bevorderen, die vervolgens in het lichaam terechtkomen. Volgens Jaydee Hanson van CFS wordt genetische manipulatie gebruikt om de continue groei van de cellen (van het labvlees) te bevorderen. “Dit is verontrustend, omdat het waarschijnlijk is dat gemanipuleerde genen kanker kunnen veroorzaken.” Michael Hansen, een voedselexpert van de consumentenorganisatie Consumer Reports, brengt de risico’s van het gebruik van ‘recombinanten’, oftewel gemanipuleerde DNA-segmenten, in labvlees onder de aandacht. Upside Foods maakt gebruik van de CRISPR-gentechnologie, waarvan de effecten op de menselijke gezondheid nog onbekend zijn, maar indicaties een verontrustend beeld geven.

17 april 2024: Labvlees van Meatable mag geproefd worden in Nederland – chefkok Ron Blaauw spreekt van ’textuur van een kwalitatief worstje’

Zelfs op “Het ‘groene’ podium” verscheen een positief stuk over labvlees…

De andere krant is uiteraard kritisch: Amerika geeft groen licht voor labvlees van Bill Gates

Related Articles

Responses