De stilte in de muziek van Olafur Arnalds

(Earth Matters – Arjan Bos) Muziek is een grote inspiratie voor ons en we gaan je de komende tijd kennis laten maken met een paar van onze favorieten.

De IJslandse multi-instrumentalist Ólafur Arnalds staat bekend om zijn filmische, instrumentale composities en je bent hem wellicht al tegen gekomen bij sommige van Monieks gedichten

Zijn kenmerkende neoklassieke droommuziek met ambient invloeden componeert én neemt hij, bij voorkeur, op in zijn huiskamer. Ólafur Arnalds weet een bijzondere diepte te raken met piano’s, strijkers en computergestuurde geluiden, zoals industriële techno en elektronische ritmes.

Live staat Ólafur Arnalds vaak op het podium met een strijkkwartet, een drummer/percussionist en zijn speelgoedwinkel van piano’s en synthesisers. De pronkstukken van de show zijn twee half-zelflerende en zelfspelende piano’s, waar Ólafur en zijn team meer dan twee jaar over hebben gedaan om te ontwikkelen.

Zelf zegt hij daarover: “The self-playing pianos are a jolt to the creative process that forces me to try new and often surprising things. In a live setting the pianos are a integral part of the performance due to their generative nature. Each time they are played is a little different, making every performance unique.

Hij woont onder andere in Indonesië en ontdekte dat op een van de duizenden eilanden nieuwjaarsdag gevierd werd met een dag stilte. Er wordt niet gepraat en de overheid heeft voor iedereen zelfs het internet afgesloten. Het was de mooiste dag van zijn leven en het nummer Nyepi is daarop geïnspireerd.

Het is een van de nummers die hij speelde bij KEXP.ORG, daar stond Ólafur Arnalds live in Kex Hostel in Reykjavik tijdens de Iceland Airwaves in 2018. Deze heerlijke opnames van 26 minuten bevatten 5 songs, geniet ervan!

Songs:
  • Árbakkinn
  • Unfold
  • Saman
  • Nyepi
  • Doria
Hosts: Kevin Cole & Cheryl Waters
Audio Engineers: Ólafur Arnalds, Kevin Suggs & Eyvindur Þorsteinsson
Cameras: Jim Beckmann, Alaia D’Alessandro, Scott Holpainen & Matt Ogaz
Director: Justin Wilmore
 

Website: olafurarnalds.com

Soundcloud: soundcloud.com/olafur-arnalds/

Wikipedia (Engels): en.wikipedia.org/wiki/%C3%93lafur_Arnalds

Wikipedia (Nederlands): nl.wikipedia.org/wiki/%C3%93lafur_Arnalds

Bron: Earth Matters

Related Articles

Responses