Marinaleda cooperatie, een leven in overvloed

(De Goed Nieuws Krant) Werkloosheid is vrijwel uitgestorven in het Andalusische dorpje in het zuiden van Spanje. Marinaleda wordt omschreven als een democratisch socialistisch utopia, dankzij haar goed georganiseerde landbouw coöperatie.

Oppervlakkig gezien is geen verschil tussen Marinaleda met elke andere stad in de regio. Het is perfect gelegen in de prachtige Campiña vallei, omringd door olijfboomgaarden, glooiende groene heuvels, en goedgekeurde graanvelden die zich uitstrekken tot aan de horizon. Het dorp is vredig, mooi en rustig; niet anders dan alle andere steden in de zuidelijke provincie van Spanje.

Verrassend genoeg is Marinaledadat toevallig ook een democratisch en ook anti-kapitalistisch stadje. Na het begin van de financiële crisis van 2008 is Marinaleda langzaamaan beroemd geworden. De burgemeester, Juan Manuel Sánchez Gordillo, ook wel bekend als De Spaanse Robin Hood, organiseerde en voerde supermarkt overvallen uit in een directe protestactie, waarin zij gewoon boodschappen in mandjes meenamen en deze vervolgens naar een lokale voedsel bank brachten om te helpen de armen eten te geven.

Gordillo, de democratisch gekozen burgemeester sinds 1979, verdedigde zijn actie en zei dat het geen diefstal betrof, maar een niet-gewelddadige daad van burgerlijke ongehoorzaamheid. “Er zijn veel gezinnen die gewoon geen geld hebben om eten te kopen”, stelde hij. “In de 21e eeuw is dit is een grote schande. Voedsel is een recht, niet iets waarmee je speculeert.”

In de zuidelijke provincie van Spanje zijn er 690.000 staan huizen leeg ten gevolgen van verkopen door de bank. Maar niet in Marinaleda. Iedereen die zelf eigen huis wil bouwen mag dat gratis doen. Materialen en ambachtslieden worden geleverd door het stadhuis. Gezinnen moeten $19 per maand aan huur betalen voor de rest van hun leven, met de afspraak dat het huis en bezittingen kunnen nooit worden verkocht voor persoonlijk gewin.

In de Andalusische provincie is de werkloosheid maar liefst 37% (55% bij de jongeren.) In Marinaleda, met een bevolking van rond 2700, is er sprake van vrijwel volledige werkgelegenheid, als gevolg van de stad eigen landbouw coöperatie. Arbeiders verdienen gelijke beloning van $1500 per maand. In een regio waar 1 op de 3 mensen werkloos is, kan het bereiken van volledige werkgelegenheid niet onderschat worden.

“We moeten eens goed gaan nadenken over onze waarden, de consumptiemaatschappij, en de waarde we hechten aan geld, egoïsme en individualisme”, zegt Gordillo. “Marinaleda is een klein voorbeeld en we willen graag dat deze ervaring naar de rest de wereld kan worden uitgebreid.”

Bron: DeGoedeNieuwsKrant

Bron: YouTube | De Blije B

Related Articles

Responses