Eerste virtuele nieuwslezer presenteert journaal in China

(Earth Matters | door Arjan Bos) Het Chinese persagentschap Xinhua heeft deze week de nieuwste leden van zijn redactiekamer geïntroduceerd: virtuele nieuwslezers die ‘onvermoeibaar’ zullen rapporteren; de hele dag, elke dag en vanuit elke plek in het land. 

De kunstmatige nieuwslezers simuleren de stem, mimiek en gebaren van echte nieuwslezers. 

Chinese kijkers werden begroet met een digitale versie van een regulier Xinhua-nieuwsanker, Qiu Hao genaamd. Het anker draagt een rode stropdas en een streepjespak, knikt met nadruk zijn hoofd en trekt zijn wenkbrauwen een beetje op.

“Niet alleen kan ik u 24 uur per dag, 365 dagen per jaar begeleiden. Ik kan eindeloos worden gekopieerd en aanwezig zijn op verschillende scènes om je het nieuws te brengen, “zegt hij.

Xinhua presenteerde ook een Engels sprekende AI, gebaseerd op een andere presentator, die toevoegt: “De ontwikkeling van de media-industrie vraagt om voortdurende innovatie en diepe integratie met de internationale geavanceerde technologieën … Ik kijk ernaar uit u nieuwe nieuwservaringen te bieden.”

Ontwikkeld door Xinhua en de Chinese zoekmachine Sogou, werden de virtuele nieuwslezers ontwikkeld door ‘machine learning’ om een levensecht beeld in plaats van een koude robot” te presenteren. De techniek van de Chinese virtuele nieuwslezers is een hologram, in Japan hebben ze een virtuele nieuwslezer die een robot is. 

De virtuele nieuwslezers maakten hun debuut tijdens de jaarlijkse World Internet Conference in China. Terwijl China de thuisbasis is van enkele van ‘s werelds grootste technologiebedrijven en zo’n 800 miljoen internetgebruikers, is het internet er – dankzij Google – één van de meest gecontroleerde ter wereld. Hoe ver de Chinese digitale politiestaat al gaat zie je in onderstaande video met onder andere iristechnologie en loopgangherkenning die wordt ingezet om activisten, etnische minderheden in plaatsen zoals Xinjiang en gewone burgers te volgen.

Bedrijven spraken over vergaande samenwerking met wetshandhavers en informatie-uitwissling over ‘nalatige’ burgers die op zwarte lijsten voor sociale uitsluiting worden geplaatst.

“Wij zijn een belangrijke pleitbezorger voor vrede in cyberspace en een bewaker van de orde”, zei Huang Kunming, hoofd van de propaganda-afdeling van de Communistische Partij, die tijdens het evenement sprak. “China staat klaar om de goede volgorde van cyberspace te waarborgen.” Zolang je maar een brave burger bent natuurlijk en geen vragen stelt over de legitimiteit van de acties van de overheid.

Volgens Xinhua is de AI-technologie niet beperkt tot het presenteren van nieuws. De systemen kunnen worden aangepast aan verschillende klanten in andere industrieën. Wang Xiaochuan, het hoofd van Sogou, gaf het voorbeeld van een populaire app voor het lezen van boeken, oom Kai. “In de toekomst kunnen het uw ouders zijn die het verhaal vertellen”, zei hij in een interview.

Als je de video bekijkt is dat inderdaad al indrukwekkend, maar nog heel goed van ‘echt’ te onderscheiden. Het is natuurlijk geen kwestie van of, maar hoe snel die grens vervaagt… en zelfs of die grens nu al vervaagt zou kunnen zijn zonder dat we het weten…

Recente uitzending van James Corbett en We are change over diverse aspecten van de Chinese politiestaat:

Bron: Earth Matters

Related Articles

Responses