Maak je eigen natuurlijke EHBO-doos voor op reis

(Natural News | Willow Tohi | vertaling Joke Lochmans voor Earth Matters) ‘Nog even en het  is weer ZOMERVAKANTIE!’ Het is weer de tijd van het jaar dat mensen rusteloos worden en erop uit willen trekken om leuke dingen te gaan doen. Als jij en je vrienden of familie er deze zomer op uit trekken, zorg dan ook voor gemoedsrust door een EHBO-doos met natuurlijke middelen mee te nemen.

Er bestaan volop prima, goedkope kruiden, essentiële oliën en homeopathische middelen die je naast verband en een ontsmettingsmiddel voor je handen mee kunt nemen en die ervoor zullen zorgen dat alledaagse kwaaltjes geen spelbreker zullen zijn.

Stel je eigen natuurlijke EHBO-doos samen

Alle hieronder genoemde producten zijn verkrijgbaar bij gezondheidswinkels, per postorder of via internet. Wikkel glazen flesjes in een doek, bijvoorbeeld van flanel, om te voorkomen dat ze breken. Deze producten kunnen ook veilig worden gebruikt door kinderen en huisdieren. Een kleine, van binnen beklede lunchdoos is een goede plek om je spulletjes in te bewaren.

  • Arnica – koop zowel de korreltjes voor inwendig gebruik als de gel voor uitwendig gebruik. Voor wonden, verrekte spieren, spierpijn en blauwe plekken. Niet gebruiken op open wonden. Het helpt ook bij slapeloosheid en rusteloosheid wanneer je oververmoeid bent, zoals bijvoorbeeld door jetlag. Er bestaan ook homeopathische mengsels voor jetlag.
  • Actieve kool of kleipoeder voor reizigersdiarree of voedselvergiftiging.  Als je dit aan kinderen of huisdieren geeft, let dan goed op de adviezen voor de dosering.  Maak er een pasta van en breng die aan op wespen- of bijensteken om het gif eruit te verwijderen. De homeopathische remedie voor insectenbeten is Apis.
  • Calendulacrème voor het verzachten en genezen van (brand-)wonden, inclusief zonnebrand. Het heeft bloedstelpende en antibacteriële eigenschappen, is werkzaam tegen schimmels en voorkomt infecties. Aloë vera helpt ook goed tegen brandwonden.
  • Een insectenwerend middel op basis van citronella. Andere essentiële oliën die helpen tegen insecten zijn: pepermunt, ceder, citroengras, geranium en rozemarijn. Er zijn veel goede, natuurlijke mengsels (zonder DEET) verkrijgbaar. Royaal en regelmatig aanbrengen.
  • Gember – in de vorm van capsules of kristallen; voor reisziekte, het kalmeren van een maag die van streek is of bij gasvorming. Het is ook werkzaam tegen krampen.
  • Essentiele lavendelolie – een veelzijdig middel; je kunt het gebruiken tegen slapeloosheid, bij angsten, hoofdpijn en (brand-)wonden. Bij de meeste mensen kan het direct op de huid worden aangebracht. Een druppel doet de zwelling en jeuk van een muggenbeet al verdwijnen. Het heeft ontstekingsremmende en antiseptische eigenschappen. Tea tree olie is eveneens een antiseptisch middel. Gebruik het om te voorkomen dat een wond gaat ontsteken. Er bestaan ook homeopathische zalfjes om insectenbeten te behandelen.
  • Nux vomica is een homeopathisch middel dat gebruikt wordt in situaties waarin je je ergens aan te buiten bent gegaan. Teveel opwinding, eten, drank of suiker. Carbo vegetabilis helpt ook tegen het vasthouden van vocht en gasvorming.
  • Rescue Remedy – een Bach bloesemremedie die diverse emoties kan kalmeren: boosheid, rouw en angst. Het helpt ook bij onrust en slapeloosheid. Geef het aan je huisdier tijdens een onweersbui, of aan een kleuter om een driftbui te kalmeren, of aan een volwassene met slaapproblemen.
  • Duizendblad – een ontstekingsremmend middel dat helpt bij de behandeling van diarree, maagkrampen en andere maagdarmproblemen.  Strooi het op kleine wondjes om het bloeden te stelpen. Zet er thee van om koorts te doen dalen. Het heeft een licht kalmerende werking en kan helpen bij het voorkomen van slapeloosheid.

Verdere overwegingen:

Het is verstandig om je gebruikelijke vitaminen of supplementen mee te nemen zodat je het evenwicht bewaart. Vitamine C en vitamine B-complex helpen tegen stress, magnesium bevordert de slaap en helpt bij obstipatie. Electrolytenoplossingen zijn ook een goede toevoeging, vooral als je een vliegreis maakt en de lucht binnenin een vliegtuig inademt.

Pas je EHBO-doos aan al naar gelang je plannen. Als je bijvoorbeeld een uitstapje in de vrije natuur gepland hebt, kun je azijn meenemen voor als je in contact komt met brandnetels. Rhus Toxicodendron is het homeopathische middel tegen brandnetels en helpt ook erg goed.

Verder heb je nodig: Verband, een pincet, een thermometer, speciale blarenpleisters die een tweede huid vormen, elastische zwachtels voor verstuikingen, met alcohol geïmpregneerde doekjes en een ontsmettingsmiddel voor je handen dat zonder water te gebruiken is.

Je weet zelf wat het beste op jouw familie van toepassing is; neem dus de juiste dingen mee. Veel plezier op reis!

Bronnen voor dit artikel zijn onder andere:

Balch, Phyllis, CNC. Prescription for Herbal Healing. p. 144-145.

Bron: www.naturalnews.com

Related Articles

Responses