Van lokaal lockdown initiatief naar landelijk succes: Contactloos kleding ruilen | Een duurzaam, sociaal en modebewust initiatief

(Jocyta Agricola)

Waar de ketting kledingruil in Amsterdam Noord tijdens de eerste lockdown begon als lokaal corona-proof alternatief voor live kleding ruilen, is deze inmiddels uitgegroeid tot een landelijk succes. Er zijn nu 24 kledingruil kettingen en bijna 500 deelnemers verspreid over het hele land. Van Utrecht, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven naar Groningen en Maastricht. De reizende kleding-tas is niet meer weg te denken uit ons land en de aanmeldingen blijven binnen stromen. Een nieuwe trend lijkt geboren.

Hoe?
Het idee is simpel: met kleding gevulde (grote) tassen leggen een route af langs alle deelnemers in een bepaalde stad of stadsdeel. Krijg je de tas thuis? Dan mag je eruit halen wat je mooi vindt, en iets terugstoppen dat nog in goede staat is, maar klaar is voor een nieuwe eigenaar. Als je wil deel je een foto met je nieuwe aanwinst in de bijbehorende WhatsApp-groep. Daarna breng je de tas naar de volgende buurtgenoot op de lijst. Deelnemers kennen elkaar lang niet allemaal, dus het draagt enorm bij aan een groepsgevoel in de buurt ten tijde van een lockdown.

Sneeuwbaleffect
Nichon Glerum is één van de initiatiefnemers van de ketting kledingruil, die begon in Amsterdam-Noord, maar inmiddels al in 24 steden is overgenomen. “Mijn buurvrouw Eline de Groot had aan het begin van de eerste lockdown een tas vol kleding klaar staan voor de volgende buurt kledingruil, maar samenkomen zat er vanwege corona niet in. Toen ontstond het idee om haar tas langs verschillende adressen te laten reizen. Floortje Halters heeft toen razendsnel een route en systeem op poten gezet. Al snel was onze ketting 70 vrouwen lang en reisden er 14 tassen op de route. Door het succes en plezier dat wij hieraan beleven, besloot ik een handleiding te schrijven waarmee anderen dit systeem makkelijk in eigen buurt kunnen opzetten.” En zo geschiedde: er doen in Nederland bij elkaar opgeteld nu al meer dan 450 vrouwen mee, en de aanmeldingen blijven binnenstromen. Oh, en de mannen uit Amsterdam Noord hebben na maanden de kunst bij de dames afkijken elkaar nu ook gevonden: de eerste mannen kledingruil ketting is een feit en telt al 51 deelnemers!

Judith (Zwolle, 20 deelnemers): “Ik vond het direct een inspirerend initiatief waar ik energie van kreeg. Ik hoop hiermee de stad een beetje duurzamer te maken en mensen in contact te brengen met elkaar. Vanuit verbinding ontstaan de mooiste dingen, weet je elkaar te inspireren en te motiveren.”
Rosan (Amsterdam Oost, 31 deelnemers): “Ik bewaarde kleding altijd veel te lang, omdat ik het zonde vond om het in een bak te gooien of bij de kringloop achter te laten. Je weet dan namelijk niet of mooie items bij een nieuwe eigenaar terecht komen. Door de kledingruil ben ik beter geworden in opruimen, omdat je dan met je eigen ogen kan zien dat iemand anders blij met jouw kleding is. Daar word ik elke keer heel vrolijk van.”
Puck (Rotterdam, 25 deelnemers): “Het fijne is: je kan zonder problemen dingen uitproberen. Als iets toch niet bij je past gaat het gewoon de volgende tas weer mee. Het duurzame en makkelijkere equivalent van je online aankopen weer terugsturen, deze items belanden tenminste niet in de shredder.”
Godelieve (Sittart, in de opstartfase): “Soms komen dames niet naar een kledingruil omdat ze het niet prettig vinden zich om te kleden in het zicht van anderen, terwijl ze eigenlijk wel willen ruilen. Dat is met deze vorm van kleding ruilen geen issue meer!”
Clementine, (Hengelo-Enschede, 18 deelnemers): “Het wordt steeds duidelijker dat de productie van textiel extreem milieubelastend is en dat we niet in dit tempo door kunnen consumeren. Ruilen is een uitstekend alternatief. Je mooie items stop je in de ruiltas, en de kledingstukken die niet meer goed genoeg zijn adviseer ik in een goed dichtgeknoopte plastic zak in de textielcontainer te gooien. Want zelfs kapot, versleten textiel kan weer worden verwerkt tot nieuwe grondstoffen en materialen!”

Modebewust
Voor vrijwel alle dames in de groep is duurzaamheid een belangrijke reden om mee te doen. Ze houden van kleding, maar niet van de impact die de mode-industrie op de planeet heeft. Marije Douma van The Sustainable Collective is ook deelneemster en zij zegt hierover: “Er is 2700 liter water nodig om een T-shirt te produceren en voor een spijkerbroek zelfs 8.000 liter. Bovendien genereert het massa’s CO2-uitstoot en chemicaliën. Als mensen hierdoor minder nieuw kopen bespaar je dat allemaal en toch heb je steeds iets nieuws. Dus: hoe meer kledingruil kettingen, hoe meer impact!”

Wil jij ook meedoen aan een ketting kledingruil, of er zelf eentje opzetten? Dat kan. Vul je gegevens hier in en er wordt contact met je opgenomen!
www.kettingkledingruil.nl

Kledingbieb voor baby’s

We zijn een pilot gestart met een kledingbieb voor baby’s. Klik op de link om hier meer over te lezen….
​https://kledingruilbeurs.weebly.com/de-baby-kledingbieb.html

Kledingbieb voor baby’s
​We bieden aan om te komen ruilen op afspraak in Luxwoude.
 Wil je aangeven  of je iets zoekt voor een jongen, meisje of neutraal.
Dan kunnen we kijken of er op dat moment ook aanbod is in de gezochte maat.
 
Hoe werkt het?

Ben je zwanger dan kan je voor je baby al een paar setjes kleding komen uitkiezen:
Bijv. rompers, shirtjes, broekjes en een jasje in maat 56 en 62.
 Je zoekt dus gewoon zelf wat items uit die je leuk vind.
Als de kleertjes niet meer passen verwachten we dat je ze netjes uitgewassen weer inbrengt.  Je kan dan  kleertjes komen uitkiezen in de volgende maat.
We proberen om tot en met maat 86 een mooi aanbod te hebben.

Waarom?
Baby’s groeien snel en gaan zo snel door de maten heen, dan heb je niet genoeg aan twee ruilbeurzen per jaar. Daarnaast wordt elke maat maar zo kort gedragen, dat ze prima nog een aantal rondes mee kunnen. Zo kunnen we elkaar helpen en ook nog eens de overproductie van kleding tegen gaan.
Voordeel: de kleding is al enkele malen gewassen en alle chemicaliën zijn er uit. Je zou niet willen dat deze door de huid (het grootste orgaan) wordt opgenomen.

Wat kost het?
We doen het op donatie-basis.
Het geld kunnen we gebruiken om nieuwe bakken te kopen en eventueel het dorpshuis te huren voor een grotere ruil.

Wil je op de hoogte worden gehouden van onze plannen/ aanbod of wil je baby-kleding doneren voor onze bieb?
Stuur een mail naar: [email protected]

Weggeef app

De lezing “voor wat hoort niks” heeft mij geinspireerd diverse weggeef app’s te lanceren. Wat is er leuker dan iemand blij te kunnen maken met jouw overbodige spullen en dit onvoorwaardelijk te kunnen geven.

Heb je iets over: maak een foto en plaats deze in de app-groep. 
Voordeel: je hoeft er niet extra mee naar bijv. een kringloopwinkel te rijden en duurzaam (geen verspilling).  En erg leuk: ontmoeten/ verbinding met gelijkgestemden. Je maakt zelf de afspraak wanneer het item kan worden opgehaald. De deelnemers zijn woonachtig in Luxwoude en directe omgeving.

De verschillende groepen op een rij:

  • Kinderkledingruil – weggeefapp: Kinderen groeien door en hebben nieuwe kleding nodig. Hiervoor is er de kinderkledingruil/weggeef app bedacht. In deze groep kan je de kleertjes doorgeven. Natuurlijk kan je deze ook bewaren tot een volgende ruilfeestje in het Trefpunt.
  • Boekenruil / weggeef app: De mini-bieb Luxwoude is dicht zolang de horeca gesloten blijft. Hiervoor is de boeken ruil/weggeef app in het leven geroepen. Wil je je boeken doneren/ruilen via de appgroep? Dan hoor ik het graag! Op de Lúkster heawei in Luxwoude is een boekenruilkastje voor kinderboeken: een kinderboekenzwerfstation. Voel je vrij om hier eens te snuffelen!
  • Stekjes/zaden-ruil-app: Woon je in de omgeving van Luxwoude en verzamel je graag nieuwe plantjes en/of stekjes?
  • Recycle Sint en Kerstcadeautjes ruilen via Facebook
  • Weggeef app Luxwoude: een app groep om spullen weg te geven.

    Voor info en of aanmelden: neem contact met ons op: [email protected]

Even voorstellen

Mijn naam is Jocyta Agricola en ik probeer mensen te inspireren op het gebied van duurzaam leven. 

​Mijn missie is om de wereld mooier te maken! 

​Het organiseren van ruilbeurzen is mijn passie. Op deze website kan je alles hierover lezen………

​Met een groep vrouwen startten we in 2012 met de eerste ruilbeurs voor vrouwenkleding.

​Ondertussen zijn we bijna 8 jaar verder. In 2016 kwam er voor de eerste keer een succesvol speelgoedruilfeest bij en in 2017 twee kinderkledingruilevenementen. In 2019 organiseerden we voor de eerste keer een pop-up-ruil-café .

Related Articles

Responses