Willen Wij Weten?

Zo’n 15 jaar geleden kwam ik voor het eerst in aanraking met de zogenaamde complottheorieën over schaduwregeringen etc.

Destijds vond ik dat zoiets alleen uit de hoofden van paranoïde freaks kon komen, mensen die zich niet richten op het positieve etc. Het bewijsmateriaal werd echter zoveel en zo duidelijk dat ik mijn wereldbeeld heb moeten bijstellen. Maar niet alleen aan de negatieve kant gelukkig. Op wetenschappelijk gebied worden er op dit moment fenomenale ontdekkingen gedaan die een ongekend potentieel aan mogelijkheden in onszelf bewijzen en daarmee ook aanroeren. Beide onderwerpen verschijnen niet of nauwelijks in de gevestigde media. Dat is de reden dat ik recent aan al mijn vrienden, familie en bekenden een brief heb geschreven en een website heb gelanceerd: www.willenwijweten.nl De komende maanden zal ik daar in Spiegelbeeld een aantal onderwerpen uitlichten met verwijzingen naar diverse websites (en op internet te bekijken video’s). Waar hebben we dan over?

Persoonlijke worsteling

Als je iets van de esoterische wereldliteratuur hebt meegekregen, dan is het waarschijnlijk dat je de absolute en hermetische waarheden uit de Advaita en gnostieke stromingen tegen bent gekomen. Ze voerden mij in het verleden van de diverse workshops, oefeningen, meditaties en healings naar Satsangs en iets later naar een gnostieke geestesschool. Ondanks al het goede en weldadige dat met het verblijf in die regionen annex was, bleef er iets knagen. Met denkbeelden als “dit is niet de wereld waar het uiteindelijk in moet gebeuren” is de overweging: ‘dus waarom zouden we hier nog moeite voor doen’, onbewust snel gemaakt. Of het nou gaat om de psychologie van “we vertrekken met onze nieuwe ziel naar het beloofde land”, [het andere rijk van de gnosis], “dit maakt niets uit want het is toch niet echt” [het absolute van de Advaita], “je hoeft niet aan je persoonlijkheid te werken want het gaat om de ziel” [anti ego van vele stromingen] of het verwachte gebeuren rond 2012, voor mijn gevoel wordt daarmee iets van de verantwoording van het hier en nu weggegeven. De waarheden van deze leringen zelf staan voor mij als een paal boven water, maar de collectieve interpretaties zijn mijn inziens verworden tot gedrochten van clichés die een hoge mate van passiviteit aanmoedigen.

Advaita Vedanta & Gnosis

Je hoeft niets te doen want je bent alles al en alles is precies goed zoals het is.

Het relatieve, dialectische is een illusie.

In het absolute, de statica, het rijk dat niet van deze wereld is, ligt de uiteindelijke waarheid en het echte leven.

En nu?
Is mediteren, bidden, masseren, lezen en helen, vegetarisch eten en het laten staan van drugs en alcohol nog genoeg? Als ik denk aan het verhaal dat in de bijbel staat dat Jezus in de tempel, in al zijn goedheid en liefde de tafel van de farizeeërs omver heeft gegooid, vraag ik mij af wat de taak is van mensen die zich in deze tijd met bewustzijn bezig houden. Is “niets” doen nog een legitieme optie?

In het oerwoud staat bij elke giftige plant een genezende plant in de buurt. Volgens de hermetische filosofie  “zo boven, zo beneden” moet het dus ook zo zijn met giftige tijden, en dat betekent dat genezing méér dan nabij is! De genezende plant moet je wel vinden, plukken en weten te gebruiken. Hoe we de genezing in deze tijd kunnen inzetten hoop ik samen met u te kunnen ontdekken in komende tijd.

Arjan Bos

Klik op de pdf om het hele artikel te lezen dat in januari 2008 in het tijdschrijft Spiegelbeeld verscheen.

Related Articles

Responses