DIY: Papier maken van Afval
(Groene Avonturen) De eerste papierfabrikant is niet de mens maar een dier. De wesp bouwt een nest van materiaal dat vergelijkbaar is met karton. Dit ontstaat door het opdrogen van een brij van vezels van planten en speeksel van de wesp.
Ambtenaar Ts’ai Lun keek dit af en maakte in het jaar 105 zijn papier van moerbeivezels, visnetten, lompen en hennepafval. Papier kan namelijk van bijna elk vezelig materiaal worden gemaakt. Tot 1850 vormden linnen en katoenen lompen de voornaamste grondstoffen.
Het is nog helemaal niet zo lang dat papier wordt gemaakt van bomen, ingeburgerd is het zeer zeker. Iemand die op kantoor werkt print gemiddeld één boom per jaar, terwijl het printje vaak een levensduur heeft van minder dan twee uur.
‘Ja maar, we hebben wel een oud papier bak!’
Papier recyclen klinkt mooi, maar het heeft nog steeds veel water en energie nodig voor de productie. Het kost evenveel energie om papier te maken van oud papier als van hout. Papier kan ongeveer zes keer opnieuw worden gebruikt. In die zes levens begint het bij bijvoorbeeld tijdschriften, via enveloppen en kranten naar verpakkingsdozen en het eindigt uiteindelijk als wc-papier.
Door Nynke heb ik ontdekt hoe makkelijk het is om papier te maken van afval.
Dit scheelt véél energie en als je het met regenwater doet véél water.
Het papier wat aan één of beide kanten onbedrukt is gebruik ik voor het maken van notitieboekjes. Al het andere papier (folders, kranten, aan beide zijden beschreven papier etc.) is perfect voor het maken van je eigen papier.
En wat doe je er dan mee als je klaar bent? Zelf worden ze bij mij omgetoverd tot visitekaartjes. Maar je kunt er ook ansichtkaarten, een cover van een boek, een gastenboek, enveloppen, boekjes of labels van maken. Een lekker kitscherig idee: je oude bruidsboeketten in stukjes knippen en laten terugkomen in de zelf geschepte bedank kaartjes.
Daar gaan we, een heus stappenplan komt eraan. Wil je het nog net iets duidelijker (en mét filmpjes) weten, dan raad ik wikihow aan.
Je kunt een papierschepraam op internet kopen, maar voor één A4 ben je dan al gauw zo’n €16 kwijt. Af en toe staan ze op marktplaats, maar zelf maken is ook heel makkelijk. Als je houten latjes hebt kun je zelf een frame in elkaar timmeren, maar je kunt ook gebruik maken van fotolijstjes uit de kringloop. (bedenk dan even hoe groot je het gemaakte papier wilt hebben) Een oud horraam doet ook wonderen.
Bij de Gamma vind je 100×250 cm horgaas voor ongeveer €8, op marktplaats vind je ook een aantal soorten. Met een nietpistool kun je het gaas aan het frame bevestigen.
Verzamel oude kranten, tijdschriften, folders en dubbelzijdig gedrukt papier en gebruik je papier versnipperaar of scheur/knip ze met de hand. Documentaires kijken en papier scheuren gaan goed samen. Probeer ze vrij klein te scheuren, dan pakt de staafmixer/blender ze beter. Papier wat te glad is werkt niet goed, en hoe meer zwarte inkt er in zit hoe grijzer het papier wordt.
Verder heb je nodig: een spons, vaat- of microvezel doekje, theedoeken en een grote bak. De bak moet iets groter zijn dan je schepraam.
Als je grijs papier te saai vind, pluk dan vooral wat mooie bloemen en bladeren.
Laat de papiersnippers ongeveer 30 minuten weken in water. Regenwater werkt ook prima! Hierna kun je het water afgieten en heet (regen) water toevoegen.
Met een staafmixer of blender mix je de papiersnippers tot een pulp. Voeg steeds wat water toe, het moet een vrij dikke pulp worden waarin je nog weinig papiersnippers ziet. Hoe meer papiersnippers erin blijven zitten, hoe sneller het papier kan scheuren.
Als je witter papier wilt hebben kun je een half kopje witte azijn toevoegen.
Vul een bak met warm water en voeg hier handjes pulp aan toe. Hoe meer pulp je toevoegt hoe dikker het papier zal worden. Door 2 theelepels maiszetmeel toe te voegen kun je later beter schrijven op je papier. Je kunt ook blaadjes, snippers gekleurd papier of stukjes van bloemen aan de pulp toevoegen.
Nu kun je met je schepraam pulp gaan ‘scheppen’, leg je frame in het water en beweeg hem zachtjes totdat er overal evenveel pulp op zit. Beweeg hem daarna rustig naar boven, als hij nog net onder water zit kun je stukjes natuur of gekleurd papier toevoegen. Hierna breng je hem nog meer omhoog en wacht je totdat er geen water meer drupt.
Leg een vaat- of microvezel doekje op het frame en druk het overtollige water eruit met een spons, knijp de spons leeg en herhaal dit een aantal keer.
Verwijder het vaat- of microvezel doekje en draai het frame om op een theedoek.
Tik er tegenaan totdat het papier loskomt, als alle kanten losgekomen zijn kun je het frame verwijderen. Na ongeveer een dag zijn de papieren droog. Dit gaat sneller als je ze perst. Leg het papier tussen twee doeken en gebruik je pers of een plank waarop je gaat staan zodat het water wordt opgenomen in de doeken.
Et voilà, zelfgemaakt papier! Je kunt ze gebruiken als kaarten, boekjes van maken, liefdesbrieven op schrijven..
Papier kun je maken van alles wat een vezel heeft. Onkruid, tuinafval, groenteafval, vodden kleding, gras..
Alles wat je in de lengte uit elkaar kan trekken is goed. ‘Losse, vezelloze delen van bloemen en planten gebruik je alleen als versiering. De beste onkruiden: heermoes, weegbree, zevenblad, gras en kweekgras. Je kunt ze ook mengen met oud papier, karton, katoen, hennep en linnen/vlas.
Voeg wel per 1 liter water 10 gram soda toe en laat het gemiddeld een uur koken.
Recepten staan op internet, dit is er bijvoorbeeld eentje met kweekgras.
Hebben jullie ooit zelf papier gemaakt? Zo ja nog aanvullingen, tips, bijzondere ingrediënten?
Bron: Groene Avonturen
Responses