Elon Musk geeft ai Grok vrij en maakt het 100% Open-Source

Op 11 maart zei Elon Musk dat xAI het slot van zijn AI-chatbot Grok af zou halen, en nu is er daadwerkelijk een open source release beschikbaar op GitHub. Hierdoor kunnen onderzoekers en ontwikkelaars voortbouwen op het model en invloed uitoefenen op de manier waarop xAI Grok in de toekomst bijwerkt terwijl het concurreert met concurrerende technologie van OpenAI, Meta, Google en anderen.

In een blogpost van het bedrijf wordt uitgelegd dat deze open release het basismodel en de netwerkarchitectuur met een mix van de 314 miljard parameters van Grok-1. Er wordt verder gezegd dat het model geen verfijning heeft ondergaan sinds afgelopen oktober en niet is klaargemaakt voor een specifieke toepassing, zoals dialoog.

Zoals VentureBeat opmerkt, wordt het uitgebracht onder de Apache 2.0-licentie die commercieel gebruik mogelijk maakt, maar niet de gegevens bevat die worden gebruikt om het te trainen of verbindingen met X voor realtime gegevens. xAI zei in een bericht uit november 2023 dat de LLM Grok β€œde afgelopen vier maanden is ontwikkeld” en bedoeld is voor gebruik op het gebied van het genereren van code, creatief schrijven en het beantwoorden van vragen.

Nadat Musk Twitter (nu X) had gekocht, werd uiteindelijk de code achter de algoritmen vrijgegeven, en Musk heeft openlijk kritiek geuit op bedrijven die hun AI-model niet open source maken. Dat geldt ook voor OpenAI, dat hij hielp oprichten, maar nu aanklaagt, omdat het bedrijf een oorspronkelijke oprichtingsovereenkomst heeft geschonden dat het open source zou zijn.

Bedrijven hebben open-source of beperkte open-source-modellen uitgebracht om feedback van andere onderzoekers te krijgen over hoe ze deze kunnen verbeteren. Hoewel er veel volledig open-source AI-basismodellen zijn, zoals Mistral en Falcon, zijn de meest gebruikte modellen gesloten of bieden ze een beperkte open licentie. Meta’s Llama 2 geeft zijn onderzoek bijvoorbeeld gratis weg, maar laat klanten met 700 miljoen dagelijkse gebruikers een vergoeding betalen en laat ontwikkelaars niet werken op Llama 2.

.

Related Articles

Responses