7 oktober

In deze video krijg je een genuanceerd verhaal van een journalist en onderzoeksteam die in het hart van het verhaal en ook daarna prominent aanwezig waren. We plaatsen dit zeker niet om een kant te kiezen, voor of tegen Israël, voor of tegen de Palestijnen of Hamas. Wij zijn voor al het leven, wereldwijd en in de gehele kosmos. Maar het is wel goed om een aantal feiten die niet in media wereldwijd verschijnen onder ogenschouw te nemen.

(Al Jazeera) De inval van Hamas in Israël op 7 oktober veranderde de politiek van het Midden-Oosten. De onderzoekseenheid van Al Jazeera (I-Unit) heeft een forensische analyse uitgevoerd van de gebeurtenissen van die dag – waarbij zeven uur aan beelden van cameratoezicht, dashcams, persoonlijke telefoons en headcams van dode Hamas-strijders zijn onderzocht en een uitgebreide lijst is opgesteld van de doden.

Op 7 oktober onthult de I-Unit wijdverbreide mensenrechtenschendingen door Hamas-strijders en anderen die hen door het hek van Gaza naar Israël volgden.

Maar uit het onderzoek bleek ook dat veel van de ergste verhalen die in de dagen na de aanval naar buiten kwamen, vals waren. Dit gold vooral voor wreedheden die herhaaldelijk door politici in Israël en het Westen werden gebruikt om de wreedheid van het bombardement op de Gazastrook te rechtvaardigen, zoals de massamoord op baby’s en beschuldigingen van wijdverbreide en systematische verkrachting.

In het bijzonder onthult de I-Unit dat beweringen van de Israel Defense Force dat zij acht verbrande baby’s in een huis in kibboets Be’eri hebben gevonden, volkomen onwaar waren. Er waren geen baby’s in het huis en de twaalf burgers binnen werden gedood door Israëlische troepen toen ze het huis bestormden.

Dit was een van een aantal incidenten waarbij de politie en het leger Israëlische burgers lijken te hebben gedood.

7 oktober is een diepe duik in de gebeurtenissen die hebben geleid tot de dood van tienduizenden mensen, waarvan de betekenis nog tientallen jaren zal nazinderen.

Bekijk hier de volledige docu: October 7 | Al Jazeera Investigations

Related Articles

Responses