1e mens gekoppeld aan computer via Neuralink speelt tegelijkertijd schaak en tweet met zijn gedachten
De eerste mens die via Elon Musks Neuralink chip permanent aan de computer is gekoppeld, is de vanaf zijn schouders verlamde Noland Arbaugh. Nadat hij vorige week schaak speelde met zijn brein, heeft hij nu alweer een nieuw hoogtepunt bereikt door een tweet op X te zetten met alleen zijn gedachten.
Tweeten met je gedachten
De gedachte van Neuralink is dat je met je brein computers kunt aansturen, omdat het chipje de breingolven bekijkt en omzet in een opdracht voor de computer. Arbaugh kan dus denken: zet dat schaakstuk op die plek. Op X plaatste hij een bericht dat heel grappig is, het zal de mensen die sceptisch zijn over de ware intenties van Neuralink en Elon Musk niet helpen: “Twitter gaf me een ban omdat ze dachten dat ik een bot was. X en Elon Musk hebben die opgeheven, want dat ben ik ook.”
Hij noemt zichzelf door de chip nu een bot en of het nou een grapje is, of hij dat toch denkt: het zal mensen die al bang zijn voor wat Elon van plan is met zijn breinimplantaat er niet minder ongerust om maken. Toch kun je er niet omheen dat het vrij bizar is dat iemand met Telepathy, zoals het product heet, door alleen te denken een tweet plaatste. Elon Musk noemt het dan ook blij: “De eerste post ooit die werd gemaakt door alleen maar te denken!”
Neuralink
Het is hard gegaan met deze eerste menselijke Neuralink-patiënt. Eind vorig jaar werd gezocht naar kandidaten en dat moesten verlamde mensen zijn. In januari werd het implantaat geplaatst bij deze 29-jarige man en inmiddels kan hij er al uren mee gamen (Civ 6, dus niet bepaald eenvoudig) en dus ook tweets schrijven. Bovendien, en dat is nog wel het belangrijkste, heeft Noland geen heftige fysieke bijwerkingen. Zelf stelt hij: “Ik was een dag na het implanteren al ontslagen uit het ziekenhuis. Ik heb geen cognitieve stoornissen.”
Toch worden de innovatieve plannen van Neuralink niet overal even positief beschouwd: bepaalde wetenschappers menen dat Neuralink er niet echt een wetenschappelijke manier van verslag doen op nahoudt, waardoor het welzijn van de patiënt en de wetenschap niet helder of goed wordt vastgelegd. Ook zijn er nog steeds veel vragen over de vele apen die zouden zijn gestorven bij het testen van het apparaat.
Blindsight
En de nieuwigheden zijn nog niet over, Elon Musk presenteert alweer een nieuwe uitvinding: Neuralink zou met Blindsight willen komen, een apparaat waarmee blinde mensen weer kunnen zien. Het klinkt als je de naam hoort en op de kalender kijkt als een potentiële 1 april-grap, maar over het algemeen maakt Musk nooit echt zulke grappen (en dat zou in dit geval ook wel gemeen zijn, over de ruggen van blinden). Het zou bovendien al bij aapjes werkend zijn, al is het de vraag hoe het met hun welzijn is…
De eerste stappen met Neuralink Telepathy gaan in ieder geval ‘goed’. Als hij het ook nog deed in een Tesla terwijl hij verbonden was met Starlink, dan was het helemaal rond voor Elon Musk.
Echt rond is het natuurlijk pas als we weten wie we zijn en dat er geen degradatie optreed in dat weten en daaruit handelen. Dat is los van de Neuralink al zo, maar zeker met!
Responses