Climate: The Movie (The Cold Truth)

(Climate gate) De Filmpremière “Climate: The Movie (The Cold Truth)” vorige week in het Figi-theater in Zeist was een groot succes. De zaal was afgeladen vol met zo’n 570 bezoekers. Tom Nelson, de producer was aanwezig voor een Q&A na afloop en werd op vrijdag ook geïnterviewd door Marlies Dekkers van De Nieuwe Wereld (zie onderaan).

De film is de opvolger van ‘The great global warming swindle’ uit 2007, destijds de tegenhanger van ‘An Incovenient Truth’ van Al Gore.

Vrijwel alle wetenschappers die in de film worden geïnterviewd, zijn ook ondertekenaar van de World Climate Declaration van Clintel. In dat opzicht is de film dus een echte Clintel-film.

In een volgepakt Figi-theater in Zeist (570 bezoekers) ging afgelopen week de film Climate The Movie (The Cold Truth) van de Britse filmmaker Martin Durkin in première. De klimaatdocumentaire is thans gratis online beschikbaar, onder ander op het Youtube-kanaal van Clintel (met Nederlandse ondertiteling). De film is hét antwoord op klimaatalarmerende films als An Inconvenient Truth van Al Gore en Before the Flood van Leonardo di Caprio. De hoge opkomst in Zeist laat zien dat een kritische blik op klimaatverandering populair aan het worden is.

Durkin maakte in 2007 de documentaire The Great Global Warming Swindle (hier nog online te bekijken). Dat was in reactie op de film van Al Gore. De KRO zond destijds de film uit gevolgd door een debat geleid door Jort Kelder en Sven Kockelmann. De nieuwe film Climate: The Movie maakt gehakt van het idee dat er sprake zou zijn van een klimaatcrisis. De vele geïnterviewden, waaronder Will Happer van Princeton University en Steven Koonin van het boek Unsettled (vertaald in het Nederlands onder de titel Onbeslist) zijn stuk voor stuk zeer ervaren wetenschappers.

Consensus
De geïnterviewde wetenschappers, die vaak al decennia actief zijn binnen de (klimaat)wetenschap, verklaren daarna waarom de consensus over klimaatverandering zo sterk is geworden.

“Er staan inmiddels geen miljarden maar biljoenen op het spel”, zegt Nobelprijswinnaar in de natuurkunde (2022) John Clauser.

“Ik denk niet dat klimaatonderzoekers ooit zullen terugkrabbelen van hun bewering dat toenemende CO2 de thermostaatknop is van het huidige klimaatsysteem”, zegt Roy Spencer.

“Het is duidelijk dat het nu een cultus is, volledig losgekoppeld van de wetenschap”, stelt Richard Lindzen van MIT.

Begint de stemming over klimaat te kantelen?
Ook op plekken waar je het niet verwacht begint de stemming over klimaat te kantelen. Er verschijnen de laatste jaren steeds meer boeken die afrekenen met klimaatalarm, zoals Apocalypse Never van Michael Shellenberger, False Alarm van Bjørn Lomborg, Climate Change isn’t Everything van Mike Hulme en recent nog Not The End of the World van Hannah Ritchie.

In een spraakmakende podcast van De Correspondent ontmantelen Rutger Bregman en Jesse Frederik het alarm over hittedoden. En Maarten Keulemans schreef naar aanleiding van het boek van Ritchie het artikel Last van klimaatpessimisme? De data kunnen ook hoop bieden.

Stichting Clintel roept al jaren dat een nuchtere blik op de data geen klimaatcrisis blootlegt en verwelkomt derhalve deze ontwikkeling onder wetenschappers en de media.

Marcel Crok van Clintel haalde de film naar Nederland. Clintel pleit al jaren voor een veel realistischer klimaatbeleid op basis van nuchtere feiten en niet op basis van onrealistische modellen en onrealistische doelen.

De documentaire Climate: The Movie (The Cold Truth) is online beschikbaar. De website van de makers is: https://www.climatethemovie.net/

 Over Clintel
Stichting Climate Intelligence (Clintel) is opgericht in 2019 door emeritus professor geofysica Guus Berkhout en wetenschapsjournalist Marcel Crok. Belangrijkste doelstelling van Clintel is het genereren van kennis over en inzicht in de omvang, aard, oorzaken en gevolgen van klimaatverandering en het klimaatbeleid dat hierop betrekking heeft. Ook wil Clintel deelnemen aan debatten over klimaatwetenschap en -beleid, alsmede aan besluitvormingsprocessen dienaangaande.

Clintel publiceerde in 2019 de World Climate Declaration (zie clintel.org) die inmiddels door 1900 wetenschappers en experts ondertekend is. De centrale boodschap van die Declaration is: “er is geen klimaatcrisis”, een boodschap die ook in Climate: The Movie naar voren komt. Meerdere wetenschappers in de film zijn ondertekenaar van de World Climate Declaration.

In 2023 publiceerde Clintel het boek The Frozen Climate Views of the IPCC, waarin het ernstige fouten aantoonde in het zesde IPCC-rapport.

Bron: climategate.nl

Related Articles

Responses