2024: “Het jaar van de bossen”, maar grootschalige boskap gaat door

Dit jaar is door de huidige Minister en Staatsbosbeheer uitgeroepen als: “Het Jaar van de Bossen”. Het Landelijk Netwerk Bossen-en Bomenbescherming (LNBBB) heeft daarom dinsdag 30 januari aangegrepen om aan Commissie van LNV in Den-Haag de petitie: “Stop grootschalige bomenkap; een ander, duurzamer natuurbeleid” te overhandigen; welke is ondertekend door 36.054 burgers (https://beternatuurbeleid.petities.nl/).

Ze vraagt daarmee aandacht voor onze huidige bossen, die o.a. zèker niet “van Brussel” vanuit N2000 gekapt hoeven te worden; zoals vaak als oneigenlijk argument wordt aangevoerd. N2000 eist juist: “Behouden en beschermen wat is, vooral bossen voor de samenhang van een ecologisch en biodivers netwerk”.

Bij LNBBB, een Landelijk Netwerk zijn 49 organisaties aangesloten die schoon genoeg hebben van de ontbossing in ons land. Door de vele brieven die het LNBBB hieromtrent stuurde naar de LNV-commissieleden, provincies en gemeenten, nam Minister Schouten in 2019 het initiatief een Bossenstrategie te ontwikkelen om hiermee de onrust bij de burgers weg te nemen. Haar projectmanagers hebben diverse keren overleg gehad met het LNBBB, maar dit bleek uiteindelijk meer om het vinkje “burgers gehoord” te kunnen plaatsen. Na slechts twee maanden werd aan de Minister al een concept overhandigd, met tot gevolg dat zij direct met grote spoed “herstel-” werkzaamheden uitvaardigde, die niet veel anders betekenden dan boskap in mooie natuurgebieden en vele bospercelen gingen voor de bijl. De Bossenstrategie is intussen overigens nog nooit door de Tweede Kamer goedgekeurd. Wat het LNBBB en haar deskundigen betreft is deze huidige Bossenstrategie juist zeer schadelijk voor onze bossen en gebaseerd op drijfzand. De onrust die de Minister wilde wegnemen is hierdoor alleen maar groter geworden. Want het zijn de bos exploiterende partijen die door haar gehoord zijn, terwijl onafhankelijke deskundigen stelselmatig door de Minister terzijde werden geschoven, waardoor de schadelijke, vergunningvrije, zelfs ongelimiteerde kap van 0.5 ha bos namens deze Bossenstrategie intussen al desastreuze gevolgen heeft voor onze biodiversiteit waarbij kwetsbare ecosystemen worden vernietigd.  

Het LNBBB pleit voor een ander en Beter Natuurbeleid.

.

.

.

Related Articles

Responses