Daslookpesto maakt gelukkig ;)

Vanochtend liep ik door het bos en kwam ik velden en velden frisse daslook tegen. Ik heb een paar blaadjes meegenomen (sinds 2017 mag je het weer plukken) en daar een heerlijke pesto van gemaakt. Heerlijk op brood (bij voorkeur op een Jerommeke met alleen maar zaden en pitten van de dames van Broodnodig op de markt in Groningen), in soepen, sauzen, omelet, risotto ‘s en pasta’s. Meestal maak ik elk jaar een potje of wat, elke keer met andere ingrediënten.

Deze maakte ik vanochtend:

  • 50 gram pijnboompitten (kan ook met cashews of andere noten en/of zaden)
  • 50 gram daslook
  • 30 gram oude geitenkaas (kan ook met pecorino, parmesan of andere oude kaas)
  • 75 ml olijfolie extra vierge, liefst een hele lekkere
  • 1 eetlepel citroensap
  • zwarte peper

Bereiding:

  • Rooster de pijnboompitjes even kort in een koekenpan tot ze licht verkleurd zijn. Laat daarna afkoelen.
  • Doe de daslook in de keukenmachine en maal fijn.
  • Voeg vervolgens de oude kaas, pijnboompitjes en de olijfolie toe. Mix in de keukenmachine tot een pesto zo grof of fijn als je zelf lekker vindt.
  • Voeg naar smaak nog wat citroensap en versgemalen zwarte peper toe. Even mengen, proeven en klaar!

En dat ging dan op een Jerommeke met tahin, 2 cm alfalfa, avocado, cayennepeper en Kala Namak zwavelzout.

Mjam! Geluk zit in een klein hapje 😉

Daslook werd vernoemd naar de bruine beren (ursus) die de bladeren na hun winterslaap aten om hun maag- en darmstelstel te reinigen. Ze wordt soms ook wel berenlook genoemd. Daslook is dus niet alleen heerlijk, maar heeft ook nog  tal van gezondheidsvoordelen te bieden. Hoewel daslook vooral bekend staat omwille van haar ontsmettende werking van het spijsverteringsstelsel zoals de maag, lever en darmen werkt het ook preventief tegen hart- en vaatziekten. Het zorgt namelijk voor een betere bloedstolling en gaat aderverkalking tegen. Ook mensen met een verhoogde bloeddruk hebben er baat bij om regelmatig daslook op het menu te zetten. Als je last hebt van een verkoudheid, ook dan kan daslook verlichting bieden door zijn ontstekingsremmende werking.

PS 1 De daslook is nu nog zonder bloemetjes, dan zijn de blaadjes lekkerder, dus wacht niet te lang.

PS 2 Om langer dan 2 dagen in de koelkast te kunnen bewaren, giet er een beetje oliefolie over. Voor nog langer bewaren kan het ook worden ingevroren.

Related Articles

Responses