De 15 gezondste groentesoorten op een rijtje!

(Verantwoord afvallen) Het zal niemand onbekend zijn dat onbewerkte voeding (en rechtstreeks uit de natuur) heel gezond is en veel voordelen heeft. Een gezond voedingspatroon kan helpen je o.a. helpen jouw ideale streefgewicht te bereiken (en sterker nog …dit ligt voor een groot deel aan het soort voeding). Veder is het ook nog eens superlekker!

In dit plaatje spelen verschillende groentesoorten ook een belangrijke rol …we gaan je daarom laten zien welke er absoluut in jouw voedingspatroon moeten zitten.

Laat je verassen, doe er inspiratie mee op en ook voordeel mee!

Ontdek hier de allerbeste groentesoorten!
We laten je hieronder een lijstje zien, maar er zijn natuurlijk genoeg andere groentesoorten die hieraan kunnen worden toegevoegd. Alle groentesoorten zijn gezond en je kunt ze dan ook onbeperkt eten. Voor het gemak, en overzicht houden we het bij onderstaand lijstje.

1. Champignons
Deze geweldige paddenstoel bevat bijna geen calorieën, zout en vet. En verder wordt de champignon ook vaak gebruikt ter vervanging van vlees, door vegetariërs en veganisten. Lekker om door je eten te gooien dus, ook wanneer je met een dieet bezig bent.

2. Bloemkool
Bloemkool is o.a. rijk aan vitamine C, vezels en calcium. Je kan deze lekkere groentesoort ook overal voor gebruiken. Heerlijk wokken, koken en zelfs bakken maakt hem zeer veelzijdig inzetbaar. Zorg er dan ook voor dat je altijd bloemkool in huis hebt liggen.

3. Pastinaak
Je zal het waarschijnlijk niet op een bord hebben liggen vanavond, maar na het lezen dan dit artikel misschien morgen wel. In deze grote geelkleurige wortel zitten namelijk heel veel vitamines waaronder K, B en een flinke hoeveelheid mineralen. Probeer het maar eens, wellicht vind je deze groentesoort ook nog eens heel lekker.

4. Spruitjes
Niet bij iedereen populair, en wellicht gaan sommige alweer door naar de volgende. Toch doe je er verstandig aan om zo af en toe en bordje van te eten. Ze bevatten namelijk veel vitamine C en ook een hoop andere, samen met een flinke dosis mineralen. Je zit met spruitjes al vrij snel aan de ADH …en lekker dat ze zijn!

5. Boerenkool
Een lekkere stamppot, kan niet zonder boerenkool! Het is een zeer populaire wintergroente die bij velen geliefd is. Neem dan ook maar wat vaker, want het is een werkelijke vitaminebom. Je vind o.a. vitamine A, B, C, E en K in deze fantastische krulgroente. Je kan er overigens ook andere lekker dingen mee maken.

6. Okra
Wat minder bekend, maar door de liefhebbers ervan veelvuldig gebruikt. Deze soort bloemachtige groente bevat grote hoeveelheden vezels, vitamines en minderalen. Je kan er ook eindeloos me variëren.

7. Witlof
Witlof is ook weer zo’n winnaar! Je kan witlof lekker koken, maar ook gebruiken voor een enorm scala aan andere gerechten. Er zijn mensen die de bittere smaak niet lekker vinden, maar dat is juist het kenmerkende aan deze heerlijke groente en verder zit er in witlof veel vitamine A, B en C …maar ook foliumzuur. Het heeft een gunstig effect op de darmflora en bevordert ook een  gezonde zwangerschap bij zwangere vrouwen.

8. Wortel
Ook weer zo’n topper met dat mooie groene pruikje! Wortel is bij velen wel bekend en zit ook bomvol gezonde voedingsstoffen, met bètacaroteen wat zeer goed is voor je ogen, maar het is ook goed voor een stralende huid. En met wortel kan je ook weer alle kanten op van koken, wokken tot zelfs rauw eten om lekker even tussendoor te snacken. Verder hoef je met een beetje mazzel niet meer onder de zonnebank, en sla je oranje uit.

9. Spinazie
Spinazie is ook zo lekker! En ook nog een supergezond. Met veel vitamines …maar ook ijzer, magnesium en zink is het een aanrader deze groentesoort vaker te eten. Veder bevat spinazie ook omega-3 vetzuren, wat het nog gezonder maakt en waardoor je het zeker met regelmaat zou moeten eten.

10. Broccoli
Weer zo’n veelzijdige groene en smakelijke groentesoort bomvol vitamines, minderalen en antioxidanten. Je kan broccoli lekker eten i.c.m. worteltjes …maar ook wokken met een hoop andere groentesoorten. Het is er eentje die er altijd wel bij zit, kijk maar eens naar de groentemixen in de winkel.

11. Bietjes
Bietjes zijn heel lekker en altijd een beetje extra speciaal. Ze zitten bomvol vitamines, mineralen en antioxidanten. Ze helpen je lever te ontgiften, het zuiveren van je bloed en kunnen zelfs je sportprestaties verbeteren. Je kan koken en raspen om het samen met iets andere te eten … of door een bepaald gerecht te gooien waar het in past.

12. Tomaten
Nederland tomatenland en deze mag dus zeker niet ontbreken aan de lijst van beste en meest gezonde groentesoorten. We zijn na Mexico de grootste exporteur van tomaten en hij staat met regelmaat bij ons op het menu. Ze bevatten veel vitamines, mineralen, lypoceen, bètacaroteen en andere gezonde voedingsstoffen en hebben een lekkere smaak.

13. Courgette
Deze broer van de komkommer is veelzijdig en bevat veel vitamines en mineralen … neem ze eens lekker mee in gerechten.

14. Komkommer
Heerlijk door salades, waar hij dan ook (praktisch) altijd in te vinden is. Komkommer bevatten naast veel water ook vitamines, mineralen en antioxidanten. Je kan ze dus lekker blijven eten.

15. Sla
Van sla heb je lekker veel varianten met elk weer hun eigen gezondheidsvoordelen. Zo heeft rucola veel vitamine K, botersla veel vitamine A en veldsla veel vitamine C. Sla bevat weinig calorieën, maar wat meer nitraat en water dan andere groentesoorten …varieer dus lekker met deze hele lijst.

Lekker en gezond!
Zoveel heerlijke groentes … en allemaal supergezond, welke ga jij vandaag eten? Wil je meer tips, inspiratie en recepten over heerlijke onbewerkte voeding ontdekken kijk dan hier eens voor nog meer informatie. Er zal een wereld voor je open gaan!

Bron: verantwoord-afvallen.nl

Related Articles

Responses