Ontwerp en Organiseer je tuin met Permacultuur

(Permacultuurcentrum Den Haag) De komende maanden hebben we een diverse aanbod aan workshop van een halve of hele dag, die je of op weg helpen of je verder helpen. 
We zijn enthousiast over de opzet van de workshop ‘Je Eetbare Siertuin‘ die eigenlijk voortgekomen is uit de ‘Eetbare Bloemen’ workshop. Eetbare bloemen komen er nog steeds in aan de orde maar nu gaan we een stap verder door je te willen helpen van (een deel van) je tuin een gezond paradijsje te maken. Voeding voor lichaam en geest zullen we maar zeggen.
Dan is er nog een basiscursus die je introduceert in wat permacultuur praktisch voor je kan betekenen ‘Ontwerp en Organiseer je tuin met Permacultuur‘.
De workshop ‘Balkontuinieren‘, waar altijd veel belanstelling voor is, komt dit jaar weer twee keer voor in het programma. Van dezelfde docent is ook de werkshop ‘EHBO kruidenremedies‘ weer terug in het programma.
Vast onderdeel de laatset jaren is de workshop ‘Een gezonde tuin door Mengcultuur’, gebaseerd op het boek van Gertrud Franck maar aangescherpt met de inzichten en ervaringen van Taco Blom en dit keer speciaal gericht op het maken van een ‘Teeltplan voor herfst- en wintergroente‘ uit je moestuin aangevuld met kiemgroenten van je vensterbak.
Ben je geboeid door bloei en groei dan zijn dit misschien handvatten om er mee aan de slag te gaan.

Kom gerust een langs op een van de tuinwerkdagen of doe mee met een rondleiding.
Vergroening van onze planeet is belangrijk. Dat doen met eetbaar groen kan heel veel betekenen voor klimaat, biodiversiteit en gezonde mensen in een gezonde, vredevolle samenleving. 

Menno Swaak
Permacultuurcentrum Den Haag 

www.permacultuur.nu

AGENDA van Activiteiten en programma’s op Eetbaar Park

za 25 mei – start cursus – Ontwerp en organiseer je tuin met Permacultuur
za 25 mei – workshop – Balkontuinieren
zo 02 jun – workshop – Je Eetbare Siertuin
za 08 jun – workshop – EHBO kruidenremedies – maak je eigen apotheek
zo 23 jun- workshop – Teeltplan voor je herfst- en wintergroente
do 04 jul – rondlediing – Eetbaar Park
za 31 aug – workshop – Zelf Composteren
zo 01 sep – lezing – Introductie tot Permacultuur Opleiding en cursussen
zo 08 sep – start cursus – Permacultuur Jaaropleiding 2024 zo
za 14 sep – workshop – Balkontuinieren
vr 04 okt – start cursus – Voedselbosrand, ook in kleinere tuinen
za 19 okt – workshop – Snoeien en stekken van kleinfruit
zo 22 dec – workhop –  Van Snoeien naar niet meer Snoeien

Ontwerp en organiseer je tuin met Permacultuur

1 zaterdagochtend 25 mei
+ donderdagavond 6, 20  en 27 juni

een introductiecursus met Menno Swaak

Permacultuur is een ontwerp- en onderhoudsmethode waarmee we voor de mens productieve ecosystemen kunnen realiseren met respect voor en lerend van de natuur.
Drie ethische principes en tien ontwerpprincipes zijn uitgangspunten en handvatten om mee aan de slag te gaan. Meestal wordt het toegepast op voedselproductie, maar het kan prima aangewend worden voor het opzetten en runnen van een bedrijf of organisatie, de ontwikkeling van een wijk, maar ook voor je persoonlijke leven.

In deze cursus kijken we vooral naar de toepassing van Permacultuur in je eigen tuin, tuinderij of voedselbos. De ontwerpprincipes worden behandeld en we kijken naar de verschillende soorten bodems, waarmee we te maken kunnen hebben, omringende omstandigheden en de mogelijkheden en beperkingen van een moestuingedeelte, een deel voor eetbare vaste planten, struiken en bomen, en naar water in de tuin.
Op de zaterdagochtend verkennen we Permacultuur en hoe we die kunnen inzetten om tot een plan of ontwerp te komen voor je tuin. Dat kan zowel een grotere als kleinere tuin zijn.
De eerste avond gaan we in op jullie eigen tuin en verzamelen ideeën en inzichten, waarmee je thuis aan werk gaat om tot een ontwerp of plan te komen.
De tweede avond werken we dat verder uit zodat je weet waar je met je tuin naar toe wilt/kan en heb je een stappenplan voor het eerste jaar.
Aanbod komen: bodem, water, beplanting en onderhoud tijdens de verschillende seizoenen.

Deze cursus kan je ook gebruiken om een al bestaande tuin te optimaliseren en meer diversiteit en eetbaars te realiseren.

De tuin van Eetbaar Park laat ook diverse toepassingen zien die je op ideeën kunnen brengen voor je eigen project.

Menno Swaak maakte in de negentiger jaren van de vorige eeuw kennis met Permacultuur. Vanaf 2008 organiseert hij Permacultuur educatie. Ook is hij beheerder van Eetbaar Park. Daarnaast geeft hij al jaren introducties in Permacultuur, rondleidingen op Eetbaar Park en workshops Composteren.
Hij ziet lokaal en regionale productie van gezonde voeding als belangrijke sleutel om de problemen rondom klimaat, biodiversiteit, rechtvaarige economie en een vredevolle samenleving.

Ontwerp en organiseer je tuin met Permacultuur
een Introductiecursus

zaterdag 25 mei 2024, 10.00-13.00 uur
donderdag 6 + 20 + 27 juni  19.45-22.00 uur
workshop met Menno Swaak
kosten: € 70,- of € 50,- voor minder-draagkrachtigen

Organisatie:
Permacultuurcentrum Den Haag
06-26130464
www.permacultuur.nu

Locatie:
Eetbaar Park (Zuiderpark)
ingang poortje achter benzinestation Vreeswijkstraat 60. Indien op slot bel 06-26130464.

Related Articles

Responses