‘Ik heb schuldig gepleit aan journalistiek’: Julian Assange van WikiLeaks spreekt voor het eerst publiekelijk na zijn vrijlating

(Democracy Now!) WikiLeaks-oprichter Julian Assange sprak vandaag voor het eerst in het openbaar sinds hij in juni werd vrijgelaten uit een Londense gevangenis. Assange sprak de Parliamentary Assembly of the Council of Europe in Frankrijk toe over zijn 14 jaar durend juridisch verhaal nadat hij bewijs had gepubliceerd van Amerikaanse oorlogsmisdaden in Irak en Afghanistan. Assange werd vrijgelaten nadat hij schuldig had gepleit aan een Amerikaanse aanklacht wegens het verkrijgen en openbaar maken van nationaal veiligheidsmateriaal. Democracy Now! zendt de stem van Julian Assange uit voor de eerste keer sinds hij in 2019 werd gearresteerd. “Ik heb uiteindelijk vrijheid verkozen boven onrealiseerbare gerechtigheid nadat ik jarenlang werd vastgehouden en een gevangenisstraf van 175 jaar kreeg opgelegd zonder geldig rechtsmiddel”, zegt Assange. “Ik ben vandaag niet vrij omdat het systeem werkte. Ik ben vandaag vrij, na jaren van opsluiting, omdat ik schuldig heb gepleit aan journalistiek.”

Op schrijnende wijze legt Julian de fundamentele misstanden bloot binnen de systemen die geacht en vertrouwd worden onze rechten te beschermen. Zijn vrijheid komt niet voort uit gerechtigheid, maar uit een gedwongen en onmenselijk compromis met een systeem dat journalistiek heeft gecriminaliseerd. Dit is veel meer dan een aanval op de pers; het is een frontale aanval op de vrijheid van meningsuiting. Wanneer het zoeken naar en delen van informatie wordt bestraft, worden burgers de mond gesnoerd en wordt de waarheid onderdrukt.

Onderstaande video inclusief alle vragen van de pers en de antwoorden van Julian Assange:

Related Articles

Responses