Julian Assange eindelijk vrij na deal met VS over schuldbekentenis

Julian Assange heeft een pleidooiovereenkomst gesloten en is inmiddels uit de gevangenis! Hij is een vrijheidsheld voor een generatie en dit is meer dan fantastisch nieuws. WikiLeaks laat weten dat Julian (nu 52) snel zal worden herenigd met zijn vrouw Stella en hun twee kinderen, ‘die hun vader tot nu toe alleen nog door tralies kennen’. De kinderen van Assange werden in 2017 en 2019 geboren, toen hun vader in de Ecuadoraanse ambassade in Londen zat. We wensen Julian Assange, Stela en hun kinderen alle geluk!

Het slechte nieuws is dat hij schuldig moest bekennen aan samenzwering om nationale defensie-informatie te verkrijgen en openbaar te maken. Dat betekent dat de Amerikaanse overheid erin is geslaagd de journalistiek te criminaliseren en zijn jurisdictie wereldwijd uit te breiden naar niet-burgers.

Julian moest dit meenemen. Hij heeft hartproblemen en zou in de gevangenis zijn gestorven. Maar de veiligheidsstaat heeft hiermee een gruwelijk precedent geschapen en een grote slag toegebracht aan de persvrijheid.

Er hing hem een gevangenisstraf van 175 jaar boven het hoofd in de Verenigde Staten. In 2010 publiceerde het platform Wikileaks een video van Amerikaanse helikopterpiloten in Irak die ongewapende burgers neerschoten. Ook publiceerde hij de inhoud van honderdduizenden geheime ambtsberichten van Amerikaanse diplomatieke missies over de hele wereld.

“Zijn vrijheid is het resultaat van een wereldwijde campagne door activisten, voorvechters van de persvrijheid, wetgevers en leiders van alle kanten van het politieke spectrum, tot aan de Verenigde Naties toe”, schrijft de organisatie over de vrijlating van Assange. “Julians vrijheid is ons aller vrijheid.”

Stela over zijn vrijlating:

Related Articles

Responses