Glutathion: het krachtigste antioxidant in ons lichaam

Verbinding in de hersenen

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:1406
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Orongo

Gekoppelde categorieen
Gezondheid, Supplementen

Glutathion is de belangrijkste lichaamseigen stof die het lichaam inzet om gifstoffen onschadelijk te maken. Wij worden dagelijks continu blootgesteld aan gifstoffen. Het belang van dit antioxidant, en de krachtige werking ervan, is al geruime tijd bekend bij (orthomoleculaire) specialisten. Ook consumenten zijn steeds meer geïnformeerd over de krachtige werking en het belang van glutathion. Bij Earth Matters Shop zien we dat als een positieve ontwikkeling! Lees deze week alles over het belang en de werking van glutathion.

Wat is Glutathion en hoe komen we eraan?

Glutathion is met een lastig woord een tripeptide. Simpel gezegd is het een stofje dat is samengesteld uit een verbinding van drie aminozuren. In het geval van glutathionzijn dit de drie aminozuren cysteïne, glycine en glutamine. Glutathion wordt in alle levende organismen en in alle lichaamscellen aangetroffen in een hoge concentratie.

In principe kan ons lichaam glutathion zelf aanmaken uit de aminozuren waaruit het is opgebouwd. Onder de ideale omstandigheden wordt het molecuul dus constant op natuurlijke wijze door ons lichaam aangemaakt en getransporteerd. Voeding waaruit we glutathion of de drie opbouwende aminozuren in hoge concentratie opnemen zijn: asperges, avocado, spinazie, bloemkool en walnoten.

Wat is de functie van Glutathion?

De kracht van Glutathion zit voornamelijk in de zwavelgroepen die het bevat. Zwavel is een plakkerig molecuul en fungeert als een soort 'vliegenpapier' waaraan er slechte stoffen zoals vrije radicalen blijven plakken. Glutathion gaat door al onze cellen heen om gifstoffen en zware metalen te verzamelen en vervolgens te verwijderen. Maar er zijn meer essentiele functie die glutathion ondersteund in ons lichaam:


  DNA bescherming en herstel - Glutathion heeft een beschermende werking op onze cellen en ons DNA [BRON]. GSH, één van de drie vormen van Glutathion, heeft een sterke invloed op DNA beschadiging en het herstel daarvan. Wanneer het gehalte aan glutathion voldoende aanwezig is worden onze celkernen en het DNA beschermd.

  Werking van mitochondrien - Glutathion heeft een belangrijke taak in het proces om onze mitochondriën effectief te laten functioneren [BRON]. Mitochondrien zijn onder andere verantwoordelijk voor cellulaire stofwisseling en energieproductie.

  Versterken immuunsysteem - Glutathion heeft ook een belangrijke functie in het versterken van ons immuunsysteem [BRON]. Het speelt een rol in vele processen in ons lichaam die ervoor zorgen dat ons immuunsysteem optimaal functioneert. Dit geldt vooral voor de reproductie en activering van lymfocyten.

Dit zijn slechts een aantal van de voordelen die Glutathion heeft in ons lichaam. Het is namelijk ook zeer effectief tegen ontstekingen en zorgt het voor een verbeterde leverfunctie.

De Moeder van alle antioxidanten

Een uitzonderlijke functie van glutathion is het recyclen van andere antioxidanten. Het is het enige antioxidant dat zichzelf constant regenereert om vervolgens zelf weer vrije radicalen te neutraliseren. Het wonderbaarlijke is dat glutathion dit ook doet met andere antioxidanten die geoxideerd zijn geraakt. Hierdoor is glutathion zeer belangrijk voor het behouden van optimale hoeveelheden van vitamine C, E, alfa-liponzuur en coënzym Q10. Deze unieke functie zorgt ervoor dat glutathion de gehele capaciteit van ons antioxidantensysteem ondersteunt, vergroot en activeert.

Waarom ontstaan Glutathion-tekorten?

In normale omstandigheden kan glutathion dus naar behoefte door het eigen lichaam geproduceerd worden. Bij stijgende leeftijd en bij grotere oxidatieve belasting kan de eigen productie echter flink achteruit gaan. Daarnaast verbruiken we glutathion in grote hoeveelheden tijdens ziekte, stress, vermoeidheid en lichamelijke inspanning. Daarnaast zijn er nog een aantal bekende oorzaken van glutathion-tekorten. Redenen hiervoor zijn: straling, infecties, milieutoxines, roken, medicijngebruik, (top)sport en chemische vervuiling.

Een voldoende hoeveelheid aan glutathion in het lichaam is dus niet vanzelfsprekend. Hierdoor kan het nodig zijn om extra glutathion te nemen, vooral op oudere leeftijd.

Liposomale Glutathion, zeker van opname!

Suppletie van glutathion kan voor veel mensen dus van groot belang zijn gezien de essentiële functies die het in ons lichaam vervult. Hier doet zich echter een groot probleem voor: de opname van glutathion. Het is namelijk zo dat de cellen in ons maagdarmstelsel de glutathion direct verbruiken. De zure omgeving van o.a onze maag breekt het glutathion-molecuul daarbij ook af. Hierdoor weet het maar zelden in onze bloedbaan terecht te komen [BRON]. En dat is juist zo belangrijk.

Een goede oplossing hiervoor is Liposomale Glutathion. Als het ingrediënt Glutathionliposomaal gemaakt wordt, houdt dat in dat het wordt omhuld met vetbolletjes van een lichaamseigen stof. Op deze wijze komt de Glutathion ongeschonden door het spijsverteringsstelsel en wordt het volledig intact in het bloed opgenomen. Eenmaal in het bloed zal het vetbolletje met daarin het Glutathion direct naar lichaamscellen worden vervoerd waar het het hardst nodig is. We zijn dan ook erg trots dat we deze week onze eigen Liposomale Glutathion aan ons assortiment hebben toegevoegd!

Introductie: deze week €5,- korting op onze Liposomale Gluthation!

-> Naar Glutathion

Bron: Earth Matters Shop


Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Mogen jij en ik in het midden van onze vragen en antwoorden elkaar ontmoeten? Mag ik mij als vriend zachtjes stillen in een stukje van de ruimte die jij heet en waar ik welkom ben, om er een afdruk van mijn gevoel van vriend voor jou neer te leggen?

Moniek van PeltBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.