Is Vitamine C werkelijk zo belangrijk?

Liposomale vitamine C

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:5516
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Earth Matters

Gekoppelde categorieen
Gezondheid, Supplementen

(Earth Matters) Naast Magnesium en Multivitamine is Vitamine C het meest verkochte supplement. Er zijn maar weinig mensen bij wie geen potje Vitamine C in huis te vinden is. Is dit wel terecht? Want is Vitamine C nou echt zo belangrijke voor ons en om welke reden? In deze nieuwsbrief lees je alles over Vitamine C, of het werkelijk belangrijk is om het te gebruiken, hoe je een tekort kan herkennen, welke Vitamine C je wel en welke je niet moet gebruiken en hoe je voor optimale opneembaarheid kan zorgen.

Vitamine C, waarom belangrijk?

Mensen kunnen zelf geen vitamine C aanmaken. Zo’n 40 miljoen jaar geleden konden we dit wel, tot we het enzym gulonolactone oxidase verloren. Door dit enzym was het mogelijk glucose om te zetten naar vitamine C. We zijn voor de opname van vitamine C dus afhankelijk van voeding of suppletie. Dit hebben we honderden jaren hardleers moeten ervaren, scheepslieden vergingen allemaal van de scheurbuik doordat ze niet voldoende voeding met vitamine C binnenkregen. Al in 1227 werd geadviseerd om de citrusvruchten in te zetten om de ziekte en dood van scheepslieden te voorkomen.

Het mag dus duidelijk zijn dan vitamine C noodzakelijk is om gezond te zijn, maar dit geldt natuurlijk voor elke vitamine. Maar vitamine C is misschien we de belangrijkste van alle vitamines. Het draagt namelijk bij aan ruim 300 vitale biologische processen in het lichaam. Zo bevat het een ongekende antioxidantfunctie, wat essentieel is voor het behouden van gezonde cellen, weefsels en immuunsysteem. Daarnaast heeft het belangrijke invloed op ons hart, bloedvaten en botten. Hieronder een opsomming van de meest belangrijke functies van vitamine C:

  • Helpt onze (gezonde) cellen te beschermen [Bron]
  • Ondersteunt botaanmaak en behouden van sterke botten [Bron]
  • Opbouwen en behouden van sterke tanden [Bron]
  • Zorgt voor goede weerstand en werking van immuunsysteem [Bron]
  • Verminderen van vermoeidheid en verhogen energie [Bron]
  • Positieve werking op ons zenuwstelsel [Bron]
  • Verzorgt de huid van binnenuit [Bron]

Hoeveel vitamine C hebben we nodig?

Een voldoende hoeveelheid vitamine C is dus essentieel voor iedereen die gezond wil zijn en goed wil functioneren. Een tekort aan vitamine C leidt namelijk tot het eerder genoemde 'scheurbuik'. Symptomen hiervan zijn slecht tandvlees, pijnlijke armen en benen en zelfs inwendige bloedingen. Om dit te voorkomen wordt 75mg vitamine C per dag geadviseerd. Dit is dus erg weinig (bijvoorbeeld 1 sinaasappel en paprika), waardoor een vitamine C-tekort zelden voorkomt.

Met deze hoeveelheid voorkom je dus scheurbeuk, maar het zegt eigenlijk niks over welke hoeveelheid optimaal is voor ons lichaam. Vele onderzoeken tonen echter aan dat we voor het voorkomen van vatbaarheid voor infectieziekten (zoals verkoudheid en griep) en snel ontstaan van blauwe plekken een dagelijkse inname van 1000mg vitamine C nodig hebben. Dit zou de kans op verkoudheid tot wel 50% verminderen en de duur van een griep of verkoudheid met bijna 60% verlagen. Deze verhoogde inname van vitamine C blijkt ook een positieve invloed te hebben bij hoge stress.

Waar halen we vitamine C vandaan?

Bijna iedereen weet wel dat vitamine C te vinden is in veel fruit, waarvan citrusvrucht zoals sinaasappel en mandarijnen de meest bekende. Deze bevatten relatief helemaal niet zoveel vitamine C. In kiwi en paprika zit bijvoorbeeld tot wel 3x zoveel vitamine C als in een sinaasappel. Verder zit het in veel dagelijkse producten zoals aardbeien, koolsoorten, aardappelen en bessen. Wil je echter een hoge dosis binnenkrijgen van vitamine C - wat zoals zojuist besproken veel voordelen heeft - dan is dit bijzonder lastig om met normale voeding te doen.

Door onze westerse manier van landbouw is de grond bij lange na niet meer zo goed als die vroeger was. Daarnaast worden groenten en fruit veelal op een onnatuurlijke manier geproduceerd. Hierdoor bevat groenten en fruit veel minder vitamine dan 50 of 100 jaar geleden. Maar het grootste probleem is hoe we aan onze voeding komen. Door globalisering van ons voedsel wordt het bijna altijd onrijp geplukt. Hierdoor zijn alle benodigde voedingstoffen nog niet in bijvoorbeeld het fruit te vinden. Vervolgens wordt het langdurig opgeslagen, waardoor de kleine hoeveelheid vitamine nog meer vermindert, aangezien het niet goed tegen warmte, licht en zuurstof kan. Wil je dus voldoende vitamine C binnenkrijgen (wat vooral in de herfst en winter essentieel is), dan ben je aangewezen op suppletie. 

Liposomale vitamine C, het allerbeste!

Wanneer je vitamine C als supplement gaat innemen om de benodigde hoeveelheid binnen te krijgen lijkt dit geen probleem. Bij elke supermarkt, drogist en webshop is het mogelijk vitamine C-supplementen te kopen. Helaas is 95% hiervan chemische en onnatuurlijke rotzooi die misschien wel goed opgenomen wordt door het lichaam, maar vervolgens niets goeds in je lichaam doet. Het doet zelfs eerder kwaad.

Kies daarom allereerst altijd voor een natuurlijk vitamine C. Het allerbeste is om een Liposomale Vitamine C te nemen, deze is tot wel 20x beter opneembaar, waardoor je elke dag verzekerd bent van voldoende vitamine C. Lees hier waarom de Liposomale vitamine zoveel beter zijn. Sinds kort verkopen wij een eigen Liposomale Vitamine C in capsules, volgens ons het allerbeste Vitamine C-supplement. Stap ook over op de best opneembare Vitamine C!

De hele week 10% korting op onze Liposomale Vitamine C

Van € 29,95

voor € 26,95

Bron: Earth Matters Shop


Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Het belangrijkste gedeelte van leren wat je in het leven moet doen, is afleren wat niet waar is.

Antisthenes, Grieks filosoofBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.