'Afrekenen' met oude pijn, kan dat?

oude wonden

Klik op de foto voor een
vermelding van de copyrights

Taal:Taal
Views:1529
Ingevoerd:
Geplaatst door:
Bron:Chantalle Kamycki

Gekoppelde categorieen
Bewustzijn

(Chantalle Kamycki) Pasgeleden deelde iemand me dat hij het moeilijk had. Hij had gevoelens voor iemand en wilde haar heel erg graag, maar omdat zij geen haast had en op haar eigen tempo het leven en een eventuele relatie op zijn beloop wilde laten, wilde hij het liefst zijn hart weer sluiten. 

Niet meer verlangen, niet meer voelen.. want het simpelweg ‘zijn’ met dat verlangen zonder het vervuld te zien bracht pijnlijke gevoelens van onmacht boven. Onmacht, maar ook onrust, verdriet en eenzaamheid. 

Hij wilde graag weten wat hij eraan kon doen. Hoe hij dit in zichzelf kon ‘fixen’. Moest hij voor haar ‘gaan’ (en zijn hart gewoon open houden?) of kon hij maar beter zichzelf indekken tegen mogelijk leed.. een mogelijk gebroken hart. 

Ik vroeg hem hoe het zou zijn om niet met het antwoord bezig te zijn. Onze mind wil dat namelijk wel heel graag zodat het een oplossing kan bedenken om te krijgen wat het wil of om te vermijden wat het niet wil. Deze lieve mind beseft in dat proces niet hoe het eigenlijk de katalysator is voor meer pijn. 

Ik vroeg hoe het zou zijn om simpelweg te voelen wat hij verlangde met zijn hart en zijn ballen terwijl hij niet wist of hij het zou krijgen. 

Wat er kwam was verdriet en angst om niet goed genoeg te zijn, niet te krijgen wat je wil. Oude pijnlijke gevoelens als gevolg van afwijzing door zijn moeder die hij als jongetje had ervaren.

Hiertegen had hij een hele goede manier gevonden om ermee om te gaan, namelijk het sluiten van zijn hart. 

Hij huilde. Ik zweeg en hield hem vast. 

Door de ontlading van de tranen (smeltwater van het hart) voelde ik zijn lichaam ontspannen en zachter worden. Hij was niet in zijn hoofd, maar diep bij zichzelf. 

Nu kon hij de gevoelens toelaten die hij als klein jochie te moeilijk vond. 

Nadat de tranen voorbij waren, moest hij lachen. “Als ze nu voor me stond met de mededeling dat ze voor altijd de mijne wilde zijn, was ik van schrik waarschijnlijk de andere kant opgerend .. misschien toch maar gewoon loslaten en genieten van wat er nu is” 

Moraal van dit verhaal is dat onze gevoelens niet het probleem zijn, maar het feit dat we ze willen manipuleren. We willen bepaalde gevoelens wel en andere weer niet. Ons hart beschermen tegen de pijn. De pijn zelf is echter niet waar we de meeste last van hebben, maar het verlies van onze levensenergie doordat we deze inzetten om gevoelens te blokkeren. In zijn geval was het sluiten van zijn hart toen hij klein was de beste oplossing, maar hij leverde daarmee spontaniteit, vertrouwen en openheid in. Door nu zijn gevoelens er te laten zijn en oude tranen te laten smelten, komt er steeds meer ruimte voor diezelfde spontaniteit, vertrouwen en openheid. 

Ook nu herhaal ik dat de tijd van hard werken aan onszelf en onze ‘problemen’ voorbij is. De tijd van werkelijk verbinding maken met jezelf en wat er in je leeft om van daaruit echt contact te maken met de ander is waar deze nieuwe tijd over gaat. 

Delen wat er werkelijk in je leeft en daarin gehoord, gezien en eventueel vastgehouden worden is de heling. 

 

Liefs, 

 

Naast het werken met vrouwen (en www.vrijenvoluitvrouwzijn.nl)  ben ik ook begonnen met het werken met mannen. Voor vragen over seksualiteit, relaties of simpelweg het dealen met het leven kan je bij me terecht. Zie de 1:1 sessies voor meer info. 

 


Geplaatst door Redactie Earth Matters
Laatste artikelen in deze categorie


Lees alle artikelen in deze categorie


Dit artikel delen

Print artikelArtikel als PDF

Tip iemand over dit artikel:


Quote

Ik weet niet wat er op het toneel met me gebeurt, iets anders lijkt het over te nemen.

Maria Callas, Amerikaans operazangeresBij de verkeerde Earth Matters belandt? Klik op onderstaand logo om naar Earth Events te gaan.